כריתת אשך וטיפול בגידול ממאיר באשכים
כריתת אשך הוא הליך כירורגי בו מוסר אשך אחד או שניהם. הניתוח נעשה על ידי אורולוג והוא בין הניתוחים הנפוצים בגברים מעל גיל 20. מדובר על הליך קצר יחסית לו מעט תופעות לוואי. הסיבה העיקרית לביצוע כריתת אשך היא בשל חשד לגידול ממאיר או תסביב אשך .
מהם האשכים ומה תפקידם?
האשכים הם שני איברים דמויי ביצה הממוקמים בתוך כיס/שק האשכים והם חלק ממערכת הרבייה הגברית. לאשכים שני תפקידים – ייצור זרע וייצור ההורמון טסטסטורון האחראי על סימני המין הגבריים כמו קול עמוק, צמיחת הזקן, היכולת להגיע לזקפה והתפתחות השרירים. תופעות אלו מתחילות בגיל ההתבגרות בו האשכים מתפתחים ובסופו מגיעים לתצורתם ותפקודם המלאים. מרבית הבנים נולדים עם שני אשכים הממוקמים בתוך שק האשכים, באחוז קטן אחד או שני האשכים נותרים במפשעה או חלל הבטן ואינם "יורדים" (מצב המכונה אשך טמיר). באחוז קטן אף יותר מן הבנים ישנה הימצאות של אשך אחד מלידה מכיוון שאשך אחד התנוון. מכיוון שייצור הזרע תלוי בתפקודם ובריאותם של האשכים יש להם השפעה ניכרת על פוריות הגבר.
מתי מבוצעת כריתת אשך ומה מטרת הניתוח?
ישנן שתי סיבות לביצוע כריתת אשך בילדים, נערים ובגברים בוגרים:
- בעקבות גידול באשך – הסיבה הנפוצה ביותר לניתוח להסרת האשך היא הימצאותו של גידול החשוד כממאיר. סרטן האשכים הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בגברים בין הגילאים 20 ל-35, כ-1 מכול 400 גברים יאובחן בסרטן האשכים. חלק ממאמצי האבחון והטיפול הוא ניתוח כריתת אשך.
- תסביב אשך (Testicular Torsion) – תסביב אשך הוא מצב בו האשך מסתובב סביב עצמו בתוך שק האשכים וכתוצאה מכך נפגעת זרימת הדם לאזור והאשך מתנוון עד לכדי נמק. תופעה זו יכולה להתרחש בכל גיל אך היא נפוצה במיוחד בגיל ההתבגרות, השכיחות של תסביב אשך היא 1 ל-4000. התסמינים כוללים כאב עז עד לכדי חוסר יכולת לעמוד, נפיחות ואדמומיות. במידה ולא ניתן להציל את האשך הוא יוסר בניתוח מחשש לסיבוכים. במידה וישנו חשד לפגיעה כלשהי באשכים בכל גיל יש להגיע להערכה רפואית.
כיצד מאבחנים את הצורך בניתוח להסרת אשך?
האבחנה הראשונית נעשית על ידי מישוש האשך, לרוב יורגש גוש קשה שמרקמו שונה מרקמת האשך הרגילה ללא הופעת כאב במגע. לגברים בכל גיל מומלץ לבצע בדיקה עצמית מפעם לפעם וכמובן להגיע להערכה רפואית במידה וישנו שינוי כלשהו באשכים (נפיחות, אדמומיות, “סימן כחול" וכדומה). בבדיקה הרפואית האורולוג יבדוק את האשך במישוש ובמידה והוא יתרשם כי אכן ישנו גידול באזור יפנה לבדיקת אולטרסאונד. אם האולטרסאונד מאשר ממצא חריג הרופא יפנה להמשך בדיקות כמו למשל CT בטן, סמני דם (לאיתור מרקרים אונקולוגיים בבדיקות דם) ובדיקת זרע. האבחנה הסופית וההחלטה לגבי המשך טיפול כולל ניתוח נעשית בשילוב אונקולוג.
הנחיות לפני ניתוח כריתת אשך
לפני ביצוע הניתוח הכירורג יבקש לערוך בדיקות דם, הדמיה, אקג ובדיקות נוספות בהתאם למצבו הבריאותי וגילו של המטופל. ייתכן שיהיה צורך להפסיק ליטול תרופות קבועות כמו מדללי דם, תוספי תזונה וכדומה. מעשנים יתבקשו להפסיק לפחות שבועיים לפני הניתוח מחשש לסיבוכים המאפיינים מעשנים בהליכים כירורגיים (אין לחזור לעשן לכל הפחות שבועיים אחרי הניתוח כולל שימוש בתחליפים המכילים ניקוטין). מכיוון שהניתוח נעשה תחת הרדמה מלאה יש להיות בצום מלא 6 שעות לפני הניתוח. בבוקר הניתוח יש לפעול לפי הוראות הרופא לרחצה ושמירה על היגיינה, אין צורך להסיר שיער מן האשכים, אין להשתמש בתכשירים כלשהם.
בגברים צעירים נהוג לבצע הקפאת זרע לפני הניתוח.
מהלך הניתוח
ניתוח לכריתת אשך נעשה על ידי אורולוג בחדר ניתוח תחת הרדמה מלאה. הניתוח נמשך כ-50 דקות. לאחר שהמטופל הורדם, הרופא יעשה חתך ניתוחי בבטן התחתונה בצד בו האשך שיש להסיר. לאחר מכן, האשך "מורם" לכיוון החתך ומוסר. בתום ההליך הרופא יסגור את האזור בתפרים והמטופל מועבר להתאוששות. בנוסף להסרת האשך עצמו ובהתאם לממצאים ולהחלטות הרופא המטפל אפשרית גם הסרה של קשרי הלימפה באזור הבטן ורקמות נוספות. בשלב זה ניתן להכניס תותב אשך עשוי סיליקון. בתום ההליך, המטופל מועבר להתאוששות.
לאחר הניתוח
בסיום ההתאוששות מן ההרדמה, המטופל יעבור למחלקת אשפוז בה לאחר כמה שעות, יעזרו לו לרדת מן המיטה ולשבת בכורסה. בימים הראשונים לאחר הניתוח תופעות לוואי כמו כאב, נפיחות ואדמומיות באזור החתך הניתוחי והאשכים יופיעו. תופעות אלו טבעיות לאחר הליך כירורגי ויעברו גם ללא כל התערבות. מומלץ ליטול משככי כאבים לפי הוראות הרופא ובמינון שהומלץ על ידו. כאשר הכירורג משוכנע כי המטופל יכול לחזור לביתו הוא ישוחרר להמשך החלמה ומנוחה.
התאוששות והחלמה
קצב ההחלמה מכל ניתוח אינדיבידואלי כמו גם סף הרגישות לכאב ואי נוחות ולכן כל מטופל יתאושש ויחלים בקצב שלו. כדי לעודד החלמה מהירה והבראה מיטבית חשוב מאוד להקפיד לפעול על פי הוראותיו של הרופא, לנוח ככל האפשר לפחות 72 שעות מיום הניתוח, להקפיד הקפדה יתרה על היגיינה ולדווח לרופא במידה וישנו כאב בלתי נסבל שלא מגיב למשככי כאבים, הפרשה מוגלתית, חום גבוה (ללא תסמיני מחלה) או תסמין אחר כלשהו הגורם לאי נוחות גדולה. בשבועיים הראשונים מומלץ ללבוש תחתונים הדוקים או מכנסי הזעה כדי לתמוך באשכים ולמנוע אי נוחות. קיום יחסי מין יש לדחות לכל הפחות לשבועיים לאחר הניתוח. מרבית הגברים יכולים לחזור לשגרה מתונה כבר לאחר 72 שעות. חזרה לשגרת פעילות אפשרית בדרך כלל לאחר כ-10 ימים ולשגרה מלאה לאחר כחודש (באישור הרופא).
האם ישנם סיכונים בניתוח כריתת אשך?
ניתוח לכריתת האשך מבוצע תחת תנאים סטריליים בבית חולים, על ידי אורולוג מומחה לאחר תכנון קפדני והכנות מתאימות. הוא נחשב לבטוח מאוד ועם מעט תופעות לוואי וסיכונים. עם זאת, מכיוון שמדובר בניתוח לכל דבר ועניין הוא כרוך בסיכוי נדיר לזיהום. על מנת למנוע תופעה זו יש לפעול לפי הנחיות הרופא לפני ואחרי ההליך ולשמור על היגיינה גבוהה. מעבר לכך במקרים בהם הוסרו רקמות נוספות כמו קשרי הלימפה בחלל הבטן תיתכן פגיעה ביכולת השפיכה לאחר קיום יחסי מין. ישנם מטופלים המדווחים על חוסר תחושה באזור הניתוח למספר שבועות, לרוב זו חולפת מעצמה ללא כל התערבות.
האם כריתת אשך משפיעה על התפקוד המיני והפוריות?
כל עוד האשך השני בריא, מרבית הגברים לא יחוו שינוי לא בהנאה המינית, לא ביכולת להגיע לזקפה, לא ביכולת להגיע לאורגזמה ולא בפוריות. עם זאת, לגברים צעירים יומלץ לעבור שימור פוריות (הקפאת זרע) ראשית בשל העובדה שגברים עם סרטן האשכים נוטים לסבול מספירת זרע נמוכה מלכתחילה. שנית, בשל כך שטיפולים משלימים למיגור המחלה בגינה הוסר האשך עשויים להשפיע על הפוריות בעתיד. כמו כן, במידה והניתוח חייב גם הסרה של חלק מקשרי הלימפה בעומק הבטן תיתכן פגיעה בפליטת הזרע היכולה להשפיע על הפוריות.
האם ישנן אלטרנטיבות לניתוח כריתת אשך?
כפי שראינו, כריתה של האשך מבוצעת לרוב בשל הימצאותו של גידול וחשש מקיומו של סרטן האשכים. שלא כמו בסוגי סרטן אחרים, כאשר מתגלה גידול באשכים לא ניתן לקחת ביופסיה (דגימה קטנה) מחשש שעצם פעולה זו תגרום להתפשטות הגידול. לכן, הדרך היחידה לקבל אבחנה רפואית מדויקת היא הסרה של האשך על מנת לבחון את הרקמה ולאשר או לשלול ממצא אונקולוגי ולכן – אין כיום אלטרנטיבות מקובלות לניתוח במצב זה. חשוב לציין כי יומלץ על ניתוח לכריתת אשך אך ורק כאשר בדיקות הדמיה יראו כי ישנה סבירות גבוהה לכך שהגידול אכן ממאיר. המלצה זו נשקלת בכובד ראש על ידי האורולוג בשיתוף מלא עם אונקולוג ובמידת הצורך גם פסיכולוג.
במקרים מסוימים ניתן לשקול כריתה רק של חלק מהאשך , וזאת בתנאי שהאורולוג משוכנע שהשארת רקמת אשך אינה מהווה סיכון בעתיד. גישה זו לרוב שמורה למקרים שיש סבירות גבוהה שהגידול אינו ממאיר , כלומר גידול שפיר.
המשך מעקב וטיפול בעקבות כריתת אשך בשל ממצא אונקולוגי
בהתאם למאפייני הגידול שנמצא באשך שהוסר, אפשר לחשב באופן סטטיסטי את הסיכויים לחזרת הסרטן. אם הסיכוי נמוך יומלץ על מעקב בלבד ללא טיפולים נוספים. במידה וישנו סיכוי גבוה יותר לחזרה של המחלה הרופא המטפל יסביר את הסיכון, את הטיפולים האפשריים, האופציות השונות על השלכותיהן, יתרונותיהן וחסרונותיהן ויחד עם המטופל יוחלט על המשך הדרך. יש לציין כי בעקבות ניתוח לכריתת אשך וטיפולים ומשלימים במידת הצורך, אחוזי ההחלמה מסרטן האשכים עומדים על מעל 90% גם במקרים של סרטן גרורתי. מרבית הגברים שעברו כריתת אשך יחזרו לשגרת חיים מלאה לאחר תקופת החלמה גם אם זו כללה טיפולים משלימים.
תשובות לשאלות נפוצות:
האם כריתת אשך מבוצעת בהרדמה מלאה?
מכיוון שמדובר על ניתוח בו מבוצע חתך ומוסרת רקמה הכוללת לרוב לא רק את האשך עצמו אלא גם רקמות נוספות, ההליך מבוצע בהרדמה מלאה, בחדר ניתוח בבית חולים.
האם הניתוח משפיע על מראה האשכים?
כריתת אשך הן במבוגרים והן בילדים מסירה לחלוטין את אחד האשכים משק האשכים. התוצאה האסתטית הסופית אינדיבידואלית ותלויה בהחלמה של כל מטופל באופן אישי. ישנם גברים החיים עם אשך אחד (גם מלידה) ללא קושי אסתטי או מחשבתי כלשהו, אחרים מוצאים כי השינוי אינו לרוחם. במבוגרים, ישנה אופציה של השתלת תותב (פרוטזה) במקום האשך שהוסר. במקרים מסוימים ניתן לעשות את ההשתלה באותו הליך ומיד לאחר ההסרה, באחרים יש להמתין ולעבור הליך נפרד (תלוי מצבו הרפואי הספציפי של כל מטופל ונתוניו האישיים). ילדים ונערים שעברו כריתת אשך יאלצו להמתין עד לסיום גיל ההתבגרות וההתפתחות הסופית של האשכים טרם ביצוע השתלת התותב. יש לציין כי ההשתלה נעשית אך ורק לצרכים קוסמטיים ואין לה כל השפעה על התפקוד המיני, ההנאה המינית או הפוריות.
לאחר כמה זמן ניתן לחזור לשגרה?
לאחר תקופת ההחלמה הראשונית, כ-72 שעות, אפשר לחזור לשגרה מתונה הכוללת למשל עבודה משרדית ועיסוקים שאינם דורשים מאמץ פיזי. לאחר כשבועיים, ובאישור הרופא אפשר לחזור לשגרה פעילה יותר כולל קיום יחסי מין. כאשר הרופא נותן "אור ירוק" אפשר לחזור לפעילות מלאה, לרוב לאחר כחודש ימים.
האם ניתוח להסרת האשך פוגע ביכולת לקיים יחסי מין?
כריתת אשך אחד לא פוגעת במרבית המקרים ביכולת לקיים יחסי מין על כל המשתמע מכך. עם זאת, ישנם גברים החווים קושי בשל השינוי במראה האשכים בעקבות כריתת אשך אחד ומרגישים ירידה ברצון לקיים יחסי מין בשבועות ואף בחודשים הראשונים לאחר הניתוח. עבור מרבית הגברים, לאחר תקופת הסתגלות החשק המיני חוזר אך במידה ולא, מומלץ לפנות לגורמים מקצועיים לקבלת תמיכה ועזרה. יש לציין כי אם מדובר על בעיה שמקורה הוא קושי אסתטי, ישנה אפשרות של השתלת תותב לשיפור מראה האשכים.
האם תסביב אשך מחייב הסרה שלו בניתוח?
תסביב האשך הוא מצב בו האשך מסתובב סביב עצמו בתוך שק האשכים. בנוסף לכאבים עזים הדורשים התייחסות מידית, ללא טיפול מהיר אספקת הדם לאשך תופסק והוא יסבול מנמק. כאשר ניתנת אבחנה של תסביב אשך המטופל יופנה לניתוח מידי במטרה לנסות "להתיר" את התסביב ולהחזיר את אספקת הדם לאשך. רק במידה והכירורג ימצא כי האשך אינו ויאבילי (חי) הוא יסיר אותו. מובן כי הכירורג יעשה את כל המאמצים להציל את האשך הן בילדים והן במבוגרים וכריתתו תעשה רק במידה והרופא משוכנע כי אין ברירה אחרת ולא ניתן לחדש את אספקת הדם. במידה ויש תסביב באשך אחד יש סיכוי יתר לתסביב בעתיד גם באשך השני , ולכן בזמן טיפול באשך שעבר תסביב בין אם מבוצע קיבוע אשך או כריתת אשך נהוג לקבע את האשך השני , הבריא.
האם ניתן להכניס תותב אשך ?
קיימת אופציה להכניס תותב עשוי מסיליקון במקום האשך עצמו בזמן ניתוח כריתת אשך. הכנסת התותב מתבצעת בשל שיקולים קוסמטיים בלבד, כמובן שאין לתותב תפקוד.
צרו קשר
פרופ' עמוס נאמן
אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר
אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.
מאמרים נוספים
ערמונית: הבלוטה הגברית שגדלה עם הגיל
מצד אחד, היא אחראית לייצור נוזל הזרע והיא חיונית לתפקוד הגבר. מצד אחר, בגיל מבוגר היא גורמת לאי־נוחות. כל מה שחשוב לדעת על הגדלה שפירה
סיבוכים לאחר ברית מילה
ברית מילה היא הסרה של העורלה אשר עוטפת את הפין. מדובר בהליך בן אלפי שנים, הוכך שלצד השיקולים התרבותיים והדתיים יש גם יתרונות רפואיים לביצוע
כל מה שחשוב לדעת על סרטן שלפוחית השתן
סרטן שלפוחית השתן נפוץ בקרב נשים וגברים כאחד. אבחון בשלבים מוקדמים של המחלה, היצמדות למעקב נכון וטיפול מונע נגד התקדמות הגידול והישנותו מאפשרים אורך חיים