אורולוג מבוגרים
מהו אורולוג?
רופא מנתח (כירורג אורולוגי) המטפל במחלות במערכת השתן (בגברים ובנשים) ובמחלות הקשורות לאיברי הרבייה הזכריים.
ערמונית מוגדלת (פרוסטטה)
בלוטת הערמונית הינה בלוטה שנמצאת בגברים וממוקמת במוצא שלפוחית השתן. תפקיד הערמונית הינו לייצר את נוזל הזרע. הערמונית גדלה עם השנים ולעיתים גורמת להפרעות בהטלת השתן (מאמר על ערמונית מוגדלת). לחצו לקרוא את הכתבה ׳לגברים בלבד׳ שהתפרסמה בידיעות אחרונות.
הטיפול בערמונית מוגדלת
טיפולים תרופתיים וטיפולים ניתוחיים. בשנים האחרונות ישנה נטייה לביצוע ניתוחים זעיר פולשניים לכריתת ערמונית (TURP, ניתוחי לייזר), ניתוחים אלו נועדו להחיש את ההחלמה ולהפחית כאבים.
הפרעות בשלפוחית השתן
קיים מגוון של הפרעות בשלפוחית השתן ובהן בעיות בהטלת השתן, הטלת שתן דחופה, הטלת שתן לילית ובריחת שתן. כל אלו הן בעיות נפוצות המשפיעות הן על גברים והן על נשים כאחד וכולן הן ההפרעות המצריכות טיפול.
סרטן שלפוחית השתן
סרטן זה הינו הרביעי בשכיחותו בקרב גברים ושמיני בשכיחותו בקרב נשים. הביטוי הראשוני של סוג סרטן זה לעתים הינו הופעת דימום בשתן (ללא כאבים). (קישור למאמר על סרטן שלפוחית השתן). אבחון מוקדם וטיפול יעיל במקרים אלו מביא בד"כ לריפוי.
דלקות חוזרות בדרכי השתן
דלקות אלו מהוות הפרעה משמעותית בעיקר בקרב נשים ורבות הנשים הצעירות הסובלות מהפרעה זו. לרוב מופיעה הדלקת לאחר קיום יחסי מין. נשים בגיל הבלות גם כן נוטות לדלקות חוזרות בדרכי השתן.
וריקוצל
ורידים מורחבים באשך, תופעה של וריקוצל נפוצה במתבגרים ובגברים צעירים. בקרב גברים הסובלים מבעיות פוריות, נמצא אחוז גבוה של וריקוצל. הטיפול בוריקוצל משפר לעיתים את ספירת הזרע.
הידרוצל
מצב בו מצטברים נוזלים באשך וגורמים לנפיחות. לעיתים יש צורך בהדמיית אולטרה-סאונד אשכים כדי לאבחן את הסיבה להיווצרות ההידרוצל. הטיפול בהידרוצל הינו ניתוח בו מנקזים את הנוזלים.
אבנים בדרכי השתן
היווצרות אבנים בדרכי השתן נפוצה מאוד באיזורנו. אבנים יכולות להתגלות בכליות, בשופכנים (צינור שמחבר בין הכליות לשלפוחית השתן ומוביל את השתן) ובשלפוחית השתן. לעיתים נוכחות אבנים בדרכי השתן יכולה לגרום לתחלואה משמעותית, כאבים עזים במותן, דלקת חריפה בדרכי השתן ודימום. לעיתים האבנים הנמצאות בדרכי השתן ואינן גורמות לתסמינים כלל. במקרים בהן האבנים גורמות לחסימה בדרכי השתן, נדרש טיפול מיידי/דחוף. מטרת הטיפול הדחוף היא לנקז את דרכי השתן, בדרך כלל ע"י הכנסת צנטר (סטנט) שעוקף את החסימה. השלב הבא הינו טיפול לסילוק האבן. מדובר בהתערבות ניתוחית. כיום מקובל לבצע ניתוחים זעיר פולשניים ע"י החדרת סיבים אופטיים וריסוק אבנים ע"י לייזר (אורטרוסקופיה). לגבי אבנים בכליות, נהוג להשתמש באנרגית קול המועבר ע"י מכשיר לריסוק חוץ גופי (ESWL). השלב האחרון לאחר סילוק האבנים, הינו טיפול למניעת היווצרות אבנים נוספות. הגברת השתייה בהתאם למגבלות המטופל/ת, הינה בעלת חשיבות רבה במניעת היווצרות אבנים.
מומים בדרכי השתן
מומים אלו, המובחנים בגיל צעיר לרוב, מטופלים גם בגיל צעיר. קיימים גם מומים שהובחנו אך לא טופלו בגיל צעיר או כאלו שמאובחנים בגיל הבגרות. מדובר במומים כמו מערכת מאספת כפולה, הידרונפרוזיס, היצרות מעבר אגן כליה-שופכן, רפלוקס דרכי השתן ומומים מורכבים אחרים. מומים אלו מטופלים בהתאם לתסמיניהם. במידה ונגרמים זיהומים חוזרים בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן או כאבים קיימת התוויה לטיפול ניתוחי במומים אלו. כיום ניתן לרוב לטפל במומים אלו ע"י ניתוחים זעיר פולשניים (לפרוסקופיה).
צרו קשר
פרופ' עמוס נאמן
אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר
אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.
מאמרים נוספים
אבנים בדרכי השתן בילדים – Urolithiasis in pediatric patients
אבנים בדרכי השתן נחשבו בעבר לנחלתם של המבוגרים. בעשורים האחרונים פורסמו סדרות רפואיות רבות המוכיחות שאבני כליה לא נדירות בשנים הראשונות לחיים; כיום מקובל לחשוב
ערמונית: הבלוטה הגברית שגדלה עם הגיל
מצד אחד, היא אחראית לייצור נוזל הזרע והיא חיונית לתפקוד הגבר. מצד אחר, בגיל מבוגר היא גורמת לאי־נוחות. כל מה שחשוב לדעת על הגדלה שפירה
אשכים טמירים, הגישה המודרנית לטיפול בבעיה עתיקת יומין
הגדרה – אשך טמיר ניתן בכל מקרה שהאשך אינו נמצא במקומו בטבעי בשק האשכים. האשך יכול להיות בכל מקום על ציר הנדידה בין חלל הבטן