הידרונפרוזיס - התרחבות הכליה
הידרונפרוזיס – התרחבות אגן הכליה או מיימת כלייתית. התרחבות אגן הכליה לרוב הינה משנית לחסימה לאורך דרכי השתן העליונות.
חסימה זו עלולה להתרחש בכל נקודה שבמסלול זרימת השתן בין הכליות לשלפוחית, אולם היא נחשבת כשכיחה במיוחד באזורים בהם אגני הכליות (האזורים המרכזים את השתן בכליות) מתחברים עם צינורות השופכנים הצרים.
במקרים אחרים, הידרונפרוזיס עלול להיגרם בשל זרימה "הפוכה" של השתן (רפלוקס דרכי שתן) (כלומר, משלפוחית השתן לכיוונן של הכליות). מצב זה עלול להתרחש במקרים בהם שסתום האל-חזור בשלפוחית השתן (שתפקידו למנוע זאת) נפגע או נחסם.
שכיחות התפועה
בהערכה גסה, כאדם אחד מכל כ-300 אנשים יתמודד עם הידרונפרוזיס באחת מכליותיו, בעוד שאחד מכל כ-600 יתמודד עם מצב של הידרונפרוזיס בשתיהן. יתרה מכך, הידרונפרוזיס הוא מצב רפואי שעלול להתרחש בכל גיל, משלב העובר ולאורך כל חייו של האדם.
התפתחות דרכי השתן
מערכת השתן מתחילה להתפתח בגוף העובר מספר שבועות לאחר ההתעברות. תפקידה, העיקרי, של הכליות הינן לסנן את הדם הזורם דרכם ולהיפטר מהחומרים שאינם נחוצים לגוף דרך השתן.
כליות – הכליות הן איברים שצורתן כצורת שעועית וגודלן כגודל אגרוף. הן מסננות את הדם בכדי לפלוט פסולת ונוזלים מיותרים מהגוף באמצעות השתן. לרובנו יש שתי כליות הממוקמות משני צידי עמוד השדרה מאחור, ליד הקצה התחתון של הצלעות.
שופכנים – הם שני הצינורות הארוכים שתפקידם להוביל את השתן מהכליות אל שלפוחית השתן.
שלפוחית השתן – איבר דמוי שקית הממוקם בתחתית הבטן שתפקידו לאגור את שתן עד שאנחנו מוכנים להטיל את מימינו.
שופכה – הצינור המחבר את שלפוחית השתן לעולם החיצון ומוביל את השתן בזמן הטלת השתן
הידרונפרוזיס (שפירושו המילולי הוא מים בכליות ("הידרו" = מים ו"נפרוזיס" = כלייתי, הנוגע לכליות או מתרחש בהן) מתייחס למצב בו קיימת הצטברות שתן בכליה אחת או בשתיהן, כתוצאה מכך, הכליה או הכליות המעורבות בו מתרחבות, מתנפחות ונמתחות. מצב זה, כאמור, עלול להתרחש בכל גיל.
הידרונפרוזיס טרום לידתי
ככלל, הידרונפרוזיס בעובר אינו עובר בתורשה מהאם או מהאב, ואינו נגרם בשל דבר שהאם עושה (או אינה עושה) במהלך ההיריון. למעשה, התרחבות אגן הכליה נחשבת לממצא שכיח אצל עוברים (2%-4%) בבדיקות האולטרסאונד שאותן עוברות נשים במהלך הריונן.
המועד השגרתי הראשון בו תיבדקנה כליותיו של העובר יהיה בסקירת המערכות המוקדמת – במהלכה, יאובחן מיקומן של שתי הכליות ויוודאו כי הן תואמות (מבחינת גודלן ומראן) את הנתונים בהתאם לשבוע זה. בסריקה זו ימדדו גם אגני הכליות, ועל פי גודלם וגיל ההיריון ניתן יהיה לקבוע האם קיימת בהם הרחבה, האם הרחבה זו הינה בצד אחד או בשניהם ומה חומרתה.
רוב המקרים המאובחנים במהלך ההיריון אינם נגרמים בשל "בעיה" כלשהי אצל העובר והם עשויים לחלוף כלעומת שבאו. במקרים אחרים, הידרונפרוזיס אצל עובר עלול להיגרם בשל הצרה במוצא אגן כליה או הצרה בכניסת השופכן לשלפוחית השתן (במקרה זה בבדיקת האולטרסאונד תאובחן גם התרחבותו של השופכן ה). אופציה נוספת שאף היא עלולה לגרום למצב זה היא ריפלוקס כלייתי (מצב בו השתן אינו זורם אל השלפוחית, אלא "חוזר" ממנה אל הכליה).
לרוב, במקרים של הידרונפרוזיס טרום לידתי, לא תוצע התערבות כירורגית והמצב יצריך מעקב בלבד. מעקב זה ימשיך ללוות את העובר לאחר לידתו, ובמידה ותידרש התערבות כירורגית, הניתוח, לרוב, יבוצע לאחר הגיעו של התינוק לגיל שישה חודשים.
הידרונפרוזיס אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים
הידרונפרוזיס חד-צדדי
במצב בו רק אחד מהשופכנים או מהכליות חסומים, התוצאה תהיה מצב של הידרונפרוזיס חד-צדדי, המשפיע רק על כליה אחת.
בין הגורמים האפשריים למצב זה נמנים:
- בעיה התפתחותית הגורמת לחיבור השופכן עם כליה בנקודה שהיא גבוהה מידי מכדי לאפשר זרימה נכונה של השתן.
- אבן (או אבנים) בכליה.
- לחץ על השופכן המופעל ע"י עורק / וריד.
- גידול בכליה.
- אורטרוצלה / שופכן מוגדל – מצב בו קצהו התחתון של שופכן בולט לתוך שלפוחית השתן.
- חסימת אחד השופכנים בשל אבן, גידול או הצרה של השופכן בשל מום מולד, ניתוח, זיהום או פציעה.
הידרונפרוזיס דו-צדדי
בנוסף לגורמים האפשריים המקושרים להידרונפרוזיס חד-צדדי בין הסיבות להידרונפרוזיס דו-צדדי (הפוגע בשתי הכליות):
- דלקת בשלפוחית השתן או לחץ.
- בעיה ו / או מחלה בעצבי / שרירי שלפוחית השתן.
- בלוטת ערמונית מוגדלת.
- סרטן – בשלפוחית השתן, בבלוטת הערמונית או באיברים האחרים באגן.
מרבית התופעות המתוארות כאן עשויות לגרום להתפתחות הידרונפרוזיס חד-צדדי או הידרונפרוזיס דו-צדדי אצל בני כל הגילאים, אם כי ישנן בעיות מסוימות (כדוגמת ערמונית מוגדלת או סרטן הערמונית) העלולות להופיע, בעיקר, אצל גברים מבוגרים.
סימפטומים של הידרונפרוזיס חד-צדדי או הידרונפרוזיס דו-צדדי
מצב ההידרונפרוזיס יתפתח, בד"כ, תוך מספר שעות מרגע היווצרות החסימה, הנגרמת בשל קיום גורם מכאני / פיזי (אבן, למשל). במקרים אחרים, בהם ההצרה מתרחשת בהדרגה (למשל, בשל הגדלת הערמונית או גידול) ההתדרדרות עלולה להתפתח לאיטה במשך מספר שבועות (או, אפילו, לארוך מספר חודשים).
חומרת התסמינים תהיה תלויה בדרגת ההצרה / החסימה, כמו גם במידת הלחץ הנוצר בתוך הכליה. סוג התסמינים שיחווה האדם יהיה תלוי במיקומה של החסימה ובאף במשך הזמן בו לא התאפשרה יציאת השתן מגופו.
התסמינים של הידרונפרוזיס
במקרים בהם החסימה מתרחשת במהירות, לרוב, יורגש כאב חזק באזור הגב התחתון. לחילופין, הכאב עלול להיות מורגש באזור הצידי שבין הצלעות למותן בצד של הכליה הפגועה. כמובן, שבמקרים בהם שתי הכליות נפגעו, הכאב יורגש בשני הצדדים, אם כי, לא תמיד יהיה זהה בעוצמתו בשניהם.
תסמינים אפשריים נוספים שעלולים ללוות חסימה מהירה יהיו בחילה והקאות, עליית החום, נפיחות בבטן, צורך (שהוא תכוף יותר מהרגיל) למתן שתן, כאבים בזמן מתן השתן ושינויים בכמות השתן. חסימה חלקית עשויה להפחית את כמות השתן שניתן, אולם אם שני השופכנים / צינור שופכה יהיו חסומים לגמרי תיתכן עצירה מוחלטת של מתן שתן.
חסימה הדרגתית שמתפתחת באיטיות עלולה לגרום לתסמינים הדומים לאלו שבחסימה המהירה, אולם עלולה גם להתרחש ללא תסמינים כלל, פרט להופעתו של כאב עמום וחלש בצד הגוף בו ממוקמת הכליה הסובלת מהידרונפרוזיס.
מילה של אופטימיות
לפני זמן לא רב (עשורים בודדים בלבד) התרחבות כליה בשל אגירת שתן הייתה מאתגרת מאד לאבחון, לפני הופעתם של התסמינים המשניים המאפיינים הצרה / חסימה מסוג זה (כאבי באחורי המותניים, זיהומים בשתן או, במצבים החמורים – אי ספיקת הכליות). בימינו, הטכנולוגיות השונות (כמו גם אמצעי ההדמיה המודרניים) מאפשרים לרופאים לאבחן התרחבות חריגה בכליה (ואף, לרוב, לאתר את הגורם) כבר בשלבים המוקדמים. האבחון המוקדם, מאפשר, במרבית המקרים, לפעול לתיקון מתאים של הבעיה, לפני הפגיעה הוודאית שעלולה להיגרם בתפקוד הכלייתי.
צרו קשר
פרופ' עמוס נאמן
אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר
אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.
מאמרים נוספים
ערמונית: הבלוטה הגברית שגדלה עם הגיל
מצד אחד, היא אחראית לייצור נוזל הזרע והיא חיונית לתפקוד הגבר. מצד אחר, בגיל מבוגר היא גורמת לאי־נוחות. כל מה שחשוב לדעת על הגדלה שפירה
אבנים בדרכי השתן בילדים – Urolithiasis in pediatric patients
אבנים בדרכי השתן נחשבו בעבר לנחלתם של המבוגרים. בעשורים האחרונים פורסמו סדרות רפואיות רבות המוכיחות שאבני כליה לא נדירות בשנים הראשונות לחיים; כיום מקובל לחשוב
פתח שופכה צר: "כשהילד שלי משתין כמו ממטרה"
3%-10% מהילדים שעברו ברית מילה סובלים מפתח שופכה צר הגורם לכאבים ולצורך לתת שתן לעיתים תכופות. כל מה שצריך לדעת על היצרות פתח השופכה ועל