הידרוצלה בילדים - מים באשכים
הידרוצלה או בשמה הנפוץ יותר "מים באשכים" היא הצטברות של נוזל בשק האשכים. התופעה יכולה להתרחש באשך אחד או בשניהם, היא גורמת למראה אשכים נפוח או מוגדל. הידרוצלה בתינוקות בדרך כלל אינה פוגעת בשק האשכים ולא כואבת לתינוק, בילדים גדולים יותר היא עלולה לגרום לאי נוחות.
מה גורם להידרוצלה בילדים?
בטריימסטר השלישי להריון, האשכים נודדים מחלל הבטן אל מיקומם הסופי בשק האשכים מחוץ לגופו של התינוק. במהלך הנדידה האשכים מוגנים במספר שכבות של רקמות ונוזלים. האשכים מושכים איתם שכבת קרום (פריטונאום) שנצמד לאשך ונקרא טוניקה וגינליס. במצב תקין, עד למועד הלידה הקשר בין הטוניקה וגינליס לחלל הבטן נסגר והנוזלים בשק האשכים נספגים על ידי הגוף. במקרים מסוימים הנוזלים נותרים בשק האשכים גם לאחר הלידה. לעיתים, הקשר בין הטוניקה וגינליס לבין חלל הבטן לא נסגר ונוזל ממשיך לזרום לתוך שק האשכים.
סוגי הידרוצלה בילדים
• Non-Communicating Hydrocele – הידרוצלה שאינה מחוברת
מתאפיינת בהישארותו של נוזל בשק האשכים ללא חיבור לחלל הבטן. בדרך כלל הידרוצלה מסוג זה עוברת ללא התערבות כלשהי. נהוג להמתין לגיל שנה לפני ששוקלים התערבות כירורגית מכיוון שברוב המקרים הנוזל ייספג בגוף ללא כל טיפול.
• Communicated Hydrocele – הידרוצלה מחוברת
כאשר החיבור בין חלל הבטן לשק האשכים נותר פתוח. בדרך כלל, אצל רוב התינוקות פתח זה יסגר עד גיל שנה באופן עצמוני אך במקרים בהם הוא נותר פתוח מקובלת התערבות כירורגית לסגירתו.
• הידרוצלה נרכשת
מצב בו התינוק לא נולד עם הדרוצלה אלא ישנה הצטברות מאוחרת של נוזל בשק האשכים.הסיבות לכך יכולות להיות חבלה באשך, ניתח באזור המפשעה, דלקת בצינורית הזרע ועוד.
כיצד מאבחנים הידרוצלה בילדים?
הידרוצלה בילדים מאובחנת על ידי אורולוג בבדיקה קלינית. הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של הילד, ישאל את הוריו שאלות שיאפשרו לו לאבחן נכונה את קיומה של הידרוצלה ואת סוג ההידרוצלה ממנה סובל הילד (למשל האם כמות הנוזל באשכים משתנה ממצב של שכיבה לישיבה וכד'), יבחן האם הילד סובל מאי נוחות בעקבות המצב ועוד. במידה והרופא יתרשם שאכן מדובר בהידרוצלה, הוא עשוי לבקש לערוך אולטרסאונד של שק האשכים כדי לבחון את כמות הנוזל הנמצאת בשק, מרקמו וזרימת הדם לאזור. במקרים בהם מדובר על הידרוצלה גדולה ונוקשה או כזו המראה סימני גדילה יש לשלול בקע מפשעתי.
האם יש הבדל בין הידרוצל לבקע בילדים ?
בעצם שני מצבים אלו דומים מואד והטיפול בהם כמעט זהה . ההבדל הינו שבהידרוצל קיים רק נוזל בשק האשכים ובבקע יתכן שומן מחלל הבטן או לולאת מעי.
כיצד מטפלים בהידרוצלה בילדים?
הידרוצלה. בילודים עם non-comunicating hydrocele לרוב ממתינים עד גיל שנה כדי לאפשר להידרוצל להיספג ללא צורך בטיפול נוסף. ברוב המקרים, הצטברות הנוזל אינה מפריעה לתינוק והיא לא כואבת, לא מהווה סיכון כלשהו ולא פוגעת באשכים – לא מידית ולא בבריאותם העתידית. במידה והרופא מאבחן Non-Communicating Hydrocele כל שנותר הוא להיות במעקב ולהמתין לספיגה של הנוזל בגוף באופן טבעי. תהליך זה מתרחש ברוב הילדים (80 עד 90 אחוז) עד גיל חודשיים ולא יותר משנה.
ניתוח לתיקון הידרוצלה
לפני הניתוח
אין הוראות מיוחדות לפני ניתוח לתיקון הידרוצלה, הנחיות מדויקות לשמירה על היגיינה יתקבלו מהרופא וחשוב לפעול על פיהן. מעבר לכך, הילד לא חייב בשגרת טיפול מיוחדת, אפשר ורצוי לרחוץ את הילד בבוקר הניתוח, ניתן לשתות עד שעתיים לפני הניתוח אך יש לשמור על צום של 6 שעות (ייתכנו הוראות אחרות לצום ארוך יותר בהתאם לסוג ההרדמה הנדרשת).
מהלך הניתוח
ניתוח הידרוצלה בילדים נחשב לשגרתי ואינו ארוך. הניתוח מבוצע על ידי חתך זעיר במפשעה דרכו האורולוג ניגש אל האשכים לכריתת שק הנוזל שהצטבר בתוכם. את החתך והרקמות הפנימיות נהוג לסגור בתפרים מסיסים כך שאין צורך להגיע בשלב מאוחר יותר להסרת תפרים. לאחר תום ההליך הרופא יניח מדבקה על החתך לשמירה על אזור הניתוח והילד יעבור להתאוששות. מיד לאחר ההתעוררות אפשר לתת לילד לאכול או לשתות.
לאחר הניתוח
בתום ההתאוששות, ובדרך כלל כבר באותו היום, ניתן לחזור הביתה להמשך החלמה. בהתאם לגיל הילד, יש לתת משככי כאבים (אקמול או נורופן בהתאם לגיל הילד, בילדים גדולים יותר אפשר גם קודאין) לפי המינון המומלץ. יש לתת את מנת התרופה באופן סדיר ב-24 השעות הראשונות ולאחר מכן לפי הצורך. ההורים יקבלו הנחיות ספציפיות לטיפול באזור הניתוח כדי לשמור הן על היגיינה והן לאפשר החלמה בטוחה ומהירה. אלו כוללות למשל:
• אין להרטיב או להסיר את המדבקה ב-24 השעות הראשונות. לאחר 24 שעות ניתן להתקלח כרגיל.
• יש להחליף טיטולים לעיתים קרובות, כל שעתיים עד שלוש. במידה וישנה יציאה חשוב לשטוף את האזור במים וסבון (בזהירות, מבלי להרטיב את המדבקה).
• אפשר לאכול כרגיל, אין הגבלה על כמות שתייה או מזון.
• לאחר 3 ימים, במידה והמדבקה לא ירדה בזמן הרחצה ניתן להסירה בעדינות.
סיבוכים/סיכונים אפשריים בניתוח הידרוצלה בילדים
ניתוח לתיקון הידרוצלה בילדים הוא הליך בטוח, ללא סיכונים מיוחדים וללא סיכוי גבוה לסיבוכים משום סוג. בידיו של אורולוג ילדים מיומן ומקצועי הניתוח עובר מהר, ללא תופעות לוואי יוצאות דופן ועם תוצאה אסתטית משביעת רצון. אך כמו בכל ניתוח ישנו סיכוי להתפתחות זיהום ופגיעה ברקמות. אלו מצבים נדירים מאוד – שמירה על היגיינה לאחר הניתוח (לפי הוראות הרופא) תבטיח מזעור הסיכוי לזיהום בחתך הניתוחי. בחירה באורולוג ילדים בעל ניסיון, מוניטין ומקצועיות גבוהה העובד בחדר ניתוח מודרני ועל פי אמות מידה רפואיות מוקפדות תבטיח את הצלחת הניתוח ללא סיבוכים אחרים. בכל מצב בו ההורים חושדים שדבר מה אינו כשורה (בכי מוגזם, אדמומיות, נפיחות, דימום וכד' שאינם פוחתים ופוסקים) יש להגיע לקבלת הערכה רפואית.
החלמה מניתוח הידרוצלה
ההחלמה הראשונית מניתוח זה אורכת כשלושה ימים עד שבוע במהלכם מומלץ לילד להישאר בבית, להימנע מפעילות גופנית ולנוח ככל האפשר. יש לתת משככי כאבים לפי הוראות הרופא והמינון המומלץ עד לשכוך הכאב. מרבית הילדים חוזרים לשגרה לאחר כשבוע ללא תופעות לוואי מיוחדות. יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת כשלושה שבועות לאחר הניתוח. במקרים מסוימים, את התוצאה הסופית של הניתוח אפשר לראות רק לאחר כמה חודשים כאשר כל הנוזל נספג לחלוטין, הנפיחות יורדת ותהליך ההחלמה הסתיים סופית.
תשובות לשאלות נפוצות:
מהי שכיחות ההידרוצלה?
הידרוצלה מופיעה בכ-15% מהבנים ושכיחה יותר בקרב פגים.
האם חייבים לתקן הידרוצלה בילדים?
נהוג להמתין עד גיל שנה לפני ביצוע התערבות כלשהי. הסיבה לכך היא שבמרבית המקרים ההידרוצלה תעלם עד לגיל זה ולא יהיה כל צורך בהתערבות ניתוחית גם כך. אך כאשר מדובר עלCommunicating Hydrocele במידה והחיבור בין חלל הבטן לשק האשכים לא מתרפא מעצמו לאחר גיל שנה יש צורך בתיקון הליקוי. כאשר הידרוצלה מסוג Communicating Hydrocele אינה מתוקנת היא מהווה סיכון להתפתחות בקע מפשעתי כלוא ויצירת מתיחה של שק האשכים שעשויה לגרום לשיבושים באספקת הדם לאזור.
האם ישנן סיבות אחרות לנפיחות באשכים בילדים?
ישנן סיבות רבות להתפתחותה של נפיחות באשכים בילדים שאינן הידרוצלה מולדת. אלו כוללות למשל בקע מפשעתי, בעקבות חבלה ועוד. כמו כן, לעיתים האשכים נעים בתוך שק האשכים ותנועה זו עשויה להיראות בטעות כנפיחות. עם זאת, בכל מצב בו הורים רואים שישנה נפיחות באשכים של בנם בכל גיל יש לגשת לבירור רפואי.
האם הידרוצלה יכולה לחזור גם אחרי ניתוח?
חזרה של הידרוצלה בילדים לאחר ניתוח נדירה מאוד ומתרחשת רק במקרים קשים וספציפיים. בעד 10% יכול להתפתח הידרוצל בצד השני .
צרו קשר
פרופ' עמוס נאמן
אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר
אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.
מאמרים נוספים
פתח שופכה צר: "כשהילד שלי משתין כמו ממטרה"
3%-10% מהילדים שעברו ברית מילה סובלים מפתח שופכה צר הגורם לכאבים ולצורך לתת שתן לעיתים תכופות. כל מה שצריך לדעת על היצרות פתח השופכה ועל
אבנים בדרכי השתן בילדים – Urolithiasis in pediatric patients
אבנים בדרכי השתן נחשבו בעבר לנחלתם של המבוגרים. בעשורים האחרונים פורסמו סדרות רפואיות רבות המוכיחות שאבני כליה לא נדירות בשנים הראשונות לחיים; כיום מקובל לחשוב
ערמונית: הבלוטה הגברית שגדלה עם הגיל
מצד אחד, היא אחראית לייצור נוזל הזרע והיא חיונית לתפקוד הגבר. מצד אחר, בגיל מבוגר היא גורמת לאי־נוחות. כל מה שחשוב לדעת על הגדלה שפירה