ניתוח רובוטי - ניתוחים באמצעות רובוט
בשנים האחרונות אנחנו שומעים, יותר ויותר, על כניסתן של טכנולוגיות חדשות לתחום הרפואה. טכנולוגיות חדשניות אלו, לא רק מקלות על עבודתם של הרופאים ואנשי המקצוע הנוספים בתחומים הנלווים לרפואה (כמו המחקר הרפואי והתחומים הפארה-רפואיים), אלא, בעיקר, ממוקדות בתועלת שמפיקים מהן המטופלים – החלמה מהירה יותר, צמצום סיבוכים שעלולים להתלוות לפרוצדורות מסוימות (כדוגמת סיכוני הזיהום וההרדמה המלאה לצורך ניתוחים) וכן הלאה. אחת מהטכנולוגיות הללו שכוכבן דרך לאחרונה היא ניתוחים רובוטים, כלומר, ניתוח באמצעות רובוט.
מהו ניתוח רובוטי?
על אף שהמינוחים "ניתוחים רובוטים" או "ניתוחים באמצעות רובוט" עשויים מייד להצית את הדמיון ולגרום לשומע אותם לדמיין רובוט דמוי-אדם המבצע בעצמו לגמרי את הניתוח, המציאות (על אף שהיא מדהימה לא פחות בחדשנותה) היא מעט שונה. הרובוט המסייע לרופא הכירורג המנתח את האדם אינו פועל באופן עצמאי ואף אינו מבצע פעולות אוטומטית, אלא מהווה כלי עזר נוסף שבאמצעותו מסוגל המנתח לשפר את יכולותיו הקיימות ולהפיק תוצאות טובות יותר מהניתוח. אם ניקח, לדוגמה, את רובוט דה וינצ'י, אחד מהרובוטים הבולטים ביותר כיום בתחום הניתוחים הרובוטיים, נגלה כי יכולות מסוימות שלו מאפשרות למנתח לבצע פעולות שונות, שבעבר, בניתוחים שלא באמצעות רובוט, הוא היה מוגבל בביצוען. למשל, זרועותיו של רובוט כזה מתוכננות באופן המאפשר חופשיות רבה יותר בתנועתן מזו הקיימת במפרק היד האנושית – דבר המעניק לרובוט יתרון ניכר בעת ביצוע ניתוחים לפרוסקופים זעיר-פולשניים. רתימת יכולותיהם ו"כישוריהם" של הרובוטים הייחודים האלה לטובת מדע הרפואה מאפשרת לרופא המנתח האנושי להפיק מעצמו יותר, מבלי להיות כבול במגבלות ש"אנושיותו" המולדת כופה עליו.
רובוט דה וינצ'י ואילו ניתוחים ניתן לבצע באמצעותו?
אחד מהיתרונות הבולטים הנוספים שמביאים עימם הניתוחים הרובוטיים הוא כי, על אף העובדה שבזכות גמישותה וראיית תלת המימד שלה, המערכת הרובוטית מאפשרת, בעצם, לבצע ניתוחים מורכבים גם אצל מנותחים הסובלים מהשמנת יתר משמעותית (אתגר בעייתי למדי בניתוחים שאינם מערבים רובוט). במציאות, היא מוכיחה את עצמה במיוחד בניתוחים עדינים במקרים שבהם, בעבר, טווח הפעולה האנושי היה מוגבל. ניתוחים גניקולוגיים, ניתוחים אורולוגיים (בעיקר אצל ילדים), ניתוחי כריתת כליה, ניתוחי סרטן הערמונית – כל אלה הפכו לאפשריים ולמאתגרים הרבה פחות עבור המנתחים האנושיים, בזכות כניסתו של רובוט דה וינצ'י לתמונה (ולחדרי הניתוח).
מה הם ההבדלים בין ניתוח רובוטי לניתוחים בגישה המסורתית?
ניתוחי רובוטי הוא למעשה, ניתוח המתבצע בגישה הלפרוסקופית, הזעיר פולשנית. בהתאם לכך, ניתוח כזה לא יכלול פתיחה מלאה של בטן המנותחת, אלא יתבצע דרך חתכים המבוצעים בעור. דרך חתכים אלה יוחדרו הן המכשור הרפואי והן המצלמות המציגות את המתרחש באזור המנותח. כתוצאה מכך, עומדים לניתוח באמצעות רובוט כלל יתרונותיהם של הניתוחים הזעיר פולשניים על הניתוחים בגישה המסורתית – החתכים הזעירים ונטולי התפרים החיצוניים (המצריכים הסרה) מפיקים תוצאה אסתטית יותר עם החלמתם ואף מצמצמים את סיכוני הזיהום במהלך התקופה הקודמת להחלמה, יכולות הדיוק בעת הניתוח מאפשרת התמקדות באזור המנותח ללא פגיעה ברקמות השכנות, הדימומים פחותים יותר וכך גם הסיכון לסיבוכים, האשפוז קצר יותר, ומן הסתם, כתוצאה מכל היתרונות שהזכרנו – גם תהליכי החלמה מהירים יותר והחזרה לחיי היומיום השגרתיים של המנותח, אף היא, מהירה יותר.
מכיוון שהניתוחים באמצעות רובוט הם שכלול של הניתוחים בגישה הזעיר פולשנית, נדבך נוסף, (או עליית מדרגה טכנולוגית, אם תרצו), באופן טבעי, הם נהנים מכל יתרונותיהם של הניתוחים הלפרוסקופים על הניתוחים בגישה המסורתית. אולם, בנוסף, גם בזכות עצמם, יש לניתוחים באמצעות רובוט לא מעט יתרונות. למשל, העובדה כי, מאחר ואת הניתוח מבצע, הלכה למעשה, הרובוט המונחה על ידי הרופא המנתח, הרופא האנושי מתעייף הרבה פחות מבעבר, והוא מסוגל להיות חד ועירני לאורך זמן. יכולות הריכוז והעייפות האנושית, מאז ומתמיד, היוו נקודות מאתגרות למדי, במיוחד בניתוחים מורכבים וארוכים ובחדרי ניתוח עמוסים. כיום, מעורבותו של הרובוט בניתוח מורידה, במידה רבה, את הנטל מכתפיו של המנתח המנחה / מנהל אותו, ומסייעת לו "להיפטר" ממגבלותיו האנושיות כמעט לחלוטין.
העתיד של ניתוחים רובוטים
על אף שרובוטים הנוטלים חלק בניתוחים הם עובדה קיימת כבר קרוב לעשור, הטכנולוגיות מתפתחות כל הזמן. כך שסביר מאד שבעתיד נראה רובוטים שמימדיהם קטנים יותר, רובוטים המסוגלים "ללמוד" התנהגויות מסוימות וליישם אותן בהתאם למקרה ועוד כהנה וכהנה התפתחויות, שכרגע אולי עשויות להיראות לנו כחלומות באספמיה. אולם, מאחר ובדיוק כפי שאם לפני שני עשורים הייתם שואלים את המנותחים כיום באמצעות רובוט האם, לדעתם, קיימת אפשרות כזו, סביר להניח שהם היו עונים בשלילה מוחלטת, ברור לנו למדי, כי רובוט דה וינצ'י וחבריו אינם סוף הסיפור, הם רק ההתחלה שלו.
לסיכום
ניתוחים רובוטים שינו לחלוטין את פני האורולוגיה בארץ ובעולם.
ניתוחים מורכבים ששוצעו בעבר בגישה פתוחה כללו החלמה ארוכה וכאבים רבים. היום רוב הניתוחים מבוצעים בעזרת הרובוט עם אישפוז קצר, הפחתה משמעותית בכאבים ותוצאות מצוינות.
כבר משנת 2006 התחלתי לבצע ניתוחים זעירים פולשניים ביניהם ניתוחים רובוטים למומים בדרכי השתן ומחלות ממאירות.
המטופלים מרוצים מאוד מהתוצאות, זמן החלמה התקצר משמעותית והתוצאות הקוסמטיות מצוינות.
צרו קשר
פרופ' עמוס נאמן
אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר
אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.
מאמרים נוספים
ערמונית: הבלוטה הגברית שגדלה עם הגיל
מצד אחד, היא אחראית לייצור נוזל הזרע והיא חיונית לתפקוד הגבר. מצד אחר, בגיל מבוגר היא גורמת לאי־נוחות. כל מה שחשוב לדעת על הגדלה שפירה
כל מה שחשוב לדעת על סרטן שלפוחית השתן
סרטן שלפוחית השתן נפוץ בקרב נשים וגברים כאחד. אבחון בשלבים מוקדמים של המחלה, היצמדות למעקב נכון וטיפול מונע נגד התקדמות הגידול והישנותו מאפשרים אורך חיים
סרטן אשכים
סרטן אשכים הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בגילאי 20-35. משערים שכ- 1 מתוך 300 גברים יפתחו סרטן אשכים במהלך חייהם . היארעות (מקרים חדשים