יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של פרופסור נאמן

יעוץ מקוון - שירות חדש במרפאתו של ד"ר נאמן

ניתוח בקע מפשעתי (קילה או הרניה)

בקע מפשעתי, קילה

בקע מפשעתי המכונה גם "קילה" או "הרניה" הוא הנפוץ ביותר מבין סוגי הבקעים בילדים (אפילו יותר מבקע טבורי). האבחון והטיפול נעשה לרוב בחודשים הראשונים לחייו של הילד אם כי הבקע עשוי להופיע גם בגילאים מבוגרים יותר. במרבית הילדים מדובר על פגם מולד קל לאבחון ופשוט לטיפול בניתוח מהיר עם מעט מאוד תופעות לוואי, החלמה מהירה ואחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

מהו בקע מפשעתי (Inguinal Hernia)? כיצד הוא נוצר בילדים / מבוגרים?

את איברי הבטן מכסה רקמה קרומית הרי היא הצפק (פריטונאום), בעוברים הצפק פתוח ועובר דרך התעלה המפשעתית לכיוון השפתיים הגדולות בבנות ושק האשכים בבנים. בתעלה זו נמצאים גם צינור הזרע בבנים, כלי דם המובילים לאשך או קרום העוטף את הרחם בבנות. סמוך ללידה, הצפק "נדבק" והתעלה נסגרת. כאשר תהליך זה אינו מושלם ונותר פתח בין חלל הבטן לתעלה המפשעתית לולאות מעי (או שחלה בבנות) חודרות לחלל הבטן. זה הוא מצב בלתי רצוי שעלול לגרום לסיבוכים בהמשך והוא לא ניתן לתיקון אלא בניתוח.

האם מדובר בתופעה שכיחה?

מעריכים כי כ-3% מהתינוקות נולדים עם בקע מפשעתי והיא שכיחה יותר אצל בנים מאשר אצל בנות (פי 5). הופעת בקע נפוצה יותר בצד ימין מאשר בצד שמאל, בכ-20% מן המקרים אפשר לזהות בקע דו צדדי. פגים נוטים לסבול מבקע מפשעתי בשיעורים גבוהים יותר.

מהם התסמינים של בקע מפשעתי?

התסמין הברור ביותר הוא נפיחות באזור המפשעה המופיעה ביתר שאת בזמן בכי או מאמץ, לרוב ללא כאבים. את החשד הראשוני יעלו בדרך כלל ההורים ששמים לב לתופעה ויפנו לבירור רפואי.

איך מאבחנים בקע מפשעתי בילדים / מבוגרים?

בקע מפשעתי מאובן בבדיקה ידנית על ידי אורולוג מומחה, את הבקע ניתן לאבחן במישוש והסתכלות על אזור המפשעה. לאחר שאושרה אבחנת הבקע הרופא ימליץ להוריו של הילד על ניתוח לתיקון הבעיה. במהלך הפגישה הרופא יסביר אודות הניתוח, מהלכו, ההתאוששות ויענה על כל שאלה בנושא. במרבית המקרים אין כל צורך בבדיקות הדמיה לאישור האבחנה.

למה חייבים לתקן בקע מפשעתי?

הופעתו של בקע מפשעתי אינה מסוכנת לכשעצמה אך הסכנה העיקרית ממצב זה היא כליאת בקע. זה הוא מצב בו לולאת מעי נכלאת בתוך שק הבקע ואינה משתחררת. כליאת בקע עשויה לגרום לפגיעה באספקת הדם למעי וכתוצאה מכך לנמק – מצב מסכן חיים המחייב טיפול מידי. במרבית המקרים, רופא יוכל להחזיר את הבקע הכלוא באופן ידני וכך למנוע את הסכנה המידית ואת הצורך לעבור ניתוח חירום. אך מכיוון שבקע מפשעתי אינו מחלים ואינו מתרפא ללא התערבות כירורגית ואין דרך לדעת אצל מי מהילדים הסובלים מבקע תתפתח כליאת מעי ומתי ההמלצה הגורפת היא לעבור ניתוח לתיקון הבקע ללא דיחוי.

האם ישנם סיכונים כלשהם לניתוח בקע מפשעתי?

ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בתינוקות וילדים נחשב לפשוט יחסית להליכים כירורגיים אחרים בגילאים אלו, הוא אינו כולל סיכון גבוה לסיבוכים ומרבית הילדים מתאוששים מהר ללא תופעות לוואי מיוחדות. עם זאת, כמו בכל ניתוח ישנו סיכוי נדיר לזיהום. על מנת למזער את האפשרות של זיהום באזור החתך הניתוחי יש לפעול על פי הנחיות הרופא לאחר הניתוח. כמו כן, אין לקחת את הילד לים או לבריכה כל עוד החתך לא החלים לגמרי מחשש לזיהום. במידה ומופיעים סימני זיהום כמו נפיחות מוגברת, אדמומיות סביב החתך הניתוחי, הפרשה מוגלתית או חום גבוה ללא תסמיני מחלה אחרים יש לפנות לקבלת הערכה רפואית. בקרב ילדים להם בקע בצד אחד ישנו סיכוי של כ-10 עד 15 אחוזים להתפתחות בקע גם בצד השני בעתיד.

ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בילדים / מבוגרים

את הניתוח מבצע אורולוג ילדים, בחדר ניתוח בבית חולים תחת הרדמה מלאה.

הכנות לניתוח

לניתוח בקע מפשעתי אין הכנות מיוחדות, לרוב לא נדרשות בדיקות הדמיה לפני הניתוח, במקרים מסוימים הרופא עשוי לבקש לערוך בדיקת דם. ביום הניתוח על הילד להיות בצום 6-7 שעות (הנחיות מדויקות יינתנו לכל ילד על פי גילו, תזונתו וסוג ההרדמה הספציפית), אפשר לשתות מים עד שעתיים לפני הניתוח. אחד ההורים יכול לשהות עם הילד עד שיורדם.

מהלך הניתוח

ניתוח בקע מפשעתי נמשך כ-30 דקות בלבד והוא מהמהירים והפשוטים. במהלך הניתוח האורולוג עושה חתך קטן מעל המפשעה ומנתק את הקשר בין התעלה לאיברי הבטן שחדרו לאזור המפשעה. לאחר מכן, סוגרים את החתך בתפרים מסיסים ואת העור או בדבק או בתפר מסיס (לכן אין צורך להגיע להסרת תפרים בהמשך).

לאחר הניתוח

בתום הניתוח הילד יועבר להתאוששות מההרדמה ולאחר מכן להשגחה של שעתיים-שלוש. כשהילד מתעורר מן ההרדמה אפשר לתת לו לשתות מים, במידה והוא לא הקיא (הקאה מתרחשת לפעמים אחרי התעוררות מהרדמה ולכשעצמה אינה סיבה לדאגה) במשך שעה מההתעוררות אפשר לתת לו לאכול. לאחר השחרור מבית החולים מומלץ ללכת ישירות הביתה למנוחה והחלמה.

התאוששות

לאחר השחרור מבית החולים, הילד אינו מוגבל בתנועה, הוא יכול לשבת, לשכב, ללכת ואפילו להתרוצץ בבית ככל שירצה. כמובן שיש להשגיח השגחה יתרה ולנסות לעודד את הילד לנוח לפחות ב-24 השעות הראשונות אך אם הוא מרגיש טוב אין צורך למנוע ממנו להמשיך בשגרת חייו בבית. מרבית הילדים יכולים לחזור לפעוטון, לגן או לבית הספר כבר לאחר כמה ימים, כל ילד וקצב ההחלמה וההתאוששות שלו. אם הילד סובל מכאב או אי נוחות אפשר לתת משכך כאבים המותאם לגילו – לתינוקות נרות ולילדים גדולים יותר אקמול או נורופן. אין כל הגבלה על תזונה בתקופת ההתאוששות, הילד יכול לאכול כרגיל. יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ל- 14-21 ימים לאחר הניתוח והתאם להוראות המנתח.

צרו קשר

פרופסור עמוס נאמן

פרופ' עמוס נאמן

אורולוג פרטי מומחה ומנתח בכיר מנהל מחלקה אורולוגיה בביה"ח מאיר

פרופסור עמוס נאמן
פרופסור עמוס נאמן

אורולוג פרטי, מומחה בכירורגיה אורולוגית ומנהל מחלקת אורולוגיה בבית החולים מאיר בכפר סבא.

מאמרים נוספים

סרטן הכליה: כל השאלות וכל התשובות

סרטן הכליה מתגלה בדרך כלל באקראי – בבדיקות הדמיה שגרתיות. אם המחלה מאובחנת לפני הופעת התסמינים, כשהיא עדיין לא מפושטת, סיכויי ההחלמה גדולים. הטיפול: ניתוח

סרטן אשכים

סרטן אשכים הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בגילאי 20-35. משערים שכ- 1 מתוך 300 גברים יפתחו סרטן אשכים במהלך חייהם . היארעות (מקרים חדשים

דילוג לתוכן